Прибирання витоку Дністра

   Минулий тиждень для «Рідні» завершився толокою біля витоку Дністра, цей починається з напруження думки: як маленьку цівочку води, що витікає з-під землі в горах між селами Вовче, Шум’яч та Розлуч на Турківщині й стає судноплавною рікою ближче до Чорного моря, перетворити на одну з найбільших зваб для туристів?


Минулої п’ятниці це питання вже дискутували в час конференції у Розлучі, що відбулася на свіжому повітрі в альтанці на подвір’ї готелю «Собінь» за модерування координатора програми «Добрий господар» БФ «Рідня» Олега Шмілика та за участі в режимі віддаленого зв’язку голови правління агенції «Астар» Олега Демчука. Пан Демчук – один із батьків Міжнародного агротуристичного кластеру «Дністер 1362». До нього входить 8 бізнес-асоціацій, серед яких і асоціація «Дністер 207», президентом якої є стриянин і учасник БФ «Рідня» Юрій Комарницький. Саме перші 207 кілометрів ріки і є зоною впливу асоціації. Цікаво, що на цьому проміжку Дністер починається й у нього впадають дві найбільші притоки – Стрий і Свіча.

 

Під час онлайн-зв’язку Олег Демчук поділився досвідом реалізації цікавих проєктів у малих громадах кластеру й достатньо критично поставився до можливостей залучати кошти через місцеві групи активностей – інституалізовані групи громад, через які міжнародні фонди здійснюють фінансування цікавих проєктів. Мабуть, це ще незвично в Україні навіть для людини такого високого лету, як пан Олег. Натомість у координатора БФ «Рідня» Святослава Сурми ще свіжою в пам’яті залишилася міжнародна конференція, що стосувалася діяльності МГА в різних кутках світу, зокрема й у Латвії. Доповідав Андріас Курсітіс, який є одним із координаторів програми «Лідер». Цією програмою скористались і його МГА, та й він особисто. І, що найцікавіше – для реалізації проєктів, пов’язаних із річками. Турківська громада трішечки крупніша за ту, що представляє пан Курсітіс, але й природні можливості значно ширші. Тож варто спробувати.

Цікаво, що буквально кілька годин перед тим відбулася зустріч небайдужих турківчан спільно з представниками БФ «Рідня», на якій утворили ініціативну групу зі створення МГА. Координатором обрали молодого та перспективного Олександра Гвоздзінського. Зустріч відбувалася за участі міського голови Турки Ярослава Паращича, представників бізнесу та громадськості. Серед присутніх був і член наглядової ради БФ «Рідня» Володимир Петрів, якого полонила ідея міжмуніципального співробітництва. Та й ця ідея мусить опиратися на громадськість, бізнес і владу. Тож, схоже, вектор руху правильний.

Фактично толока біля витоку Дністра була першим іспитом для ініціативної групи зі створення МГА. Він був успішним і тому, що під час толоки народилося чимало ідей, які мають шанс перерости в проєкти. Та про це розповімо згодом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *