Стажування в Європі

Ми часто нехтуємо екологічними програмами, але якщо для нас важлива модернізація України, то мислити про екологічну освіту мешканців громад це стратегічне мислення на довгу перспективу.

Побудова впливової організації вимагає вивчення досвіду інших, тому це вирішили у час коротенької подорожі до колег у Чехії.

У червні цього року представник нашого фонду був учасником шостого стажування щодо Місцевих Груп Активностей у Європі та їх співпраця із місцевими органами влади.

Залишилося дуже багато вражень, створено нові партнерства та отримали натхнення діяти і розвивати у нас європейські тренди. Перегляньте і якщо зацікавить звертайтеся до нас і ми допоможемо стати учасниками наступних стажувань. Найближчі це “Зміни клімату…” та “Поводження із відходами…”

Диверсифікація та енергонезалежність селища на 200+ мешканців у Білих Карпатах не має централізованого газопостачання, але побудувало котельню на біопаливі – дереві та щепі. Опалюють, нагрівають воду десь на 70 будинків. Активно використовують сонячну енергію. Не хочуть бути залежними від російського газу, підкреслюють.

Свій ліс село береже! Щепу купують. Причому в сусідніх громадах, у місцевих підрядників, створюючи локальні зелені робочі місця.

Кошти дали Нідерланди в рамках програми #EU зниження викидів вуглецю від спалення вугілля. Міське озеленення в Чехії: невибагливо в догляді, гарне. Звісно, потребує певної уваги і саме не виросте. Мер розповідає, що посадив дерево на честь 20-річчя вступу Чеської республіки в Євросоюз.

А паркувальний майданчик профінансовано ЄС як рішення з адаптації до зміни клімату. Плитка дозволяє дощовій волі всотуватися, а не навантажувати міську зливну систему. Зайва вода стікає в резервуар і випаровується поступово. Громадський город як альтернатива скверу підійде деяким дворам і мікрорайонам, де люди похилого віку чи ВПО з сіл захочуть проводити час за доглядом за рослинами. Але слід передбачити полив, збирання дощової води.

“Відкритий сад” – це ідеальне місце для кліматичної просвіти дітей і дорослих, де майже в центрі Брно на 1,5 га зібрано практичні природно орієнтовані рішення з адаптації до зміни клімату: Міський сад і город, Різнотрав’я, Аптечний сад, Зелені дахи, Компостери, Пасіка, Хатки для комах, Доріжки з природних матеріалів…

Цікавезні інтерактивні експерименти як дерева зберігають мікроклімат, охолоджують простір, зберігають і випаровують вологу, як тече річка з мережею водосховищ,

як виробляють та споживають сонячну енергію, як сушать фрукти і трави з допомогою сонця…

Сад створив і підтримує чеський Фонд “Партнерство”, до якого приїхала ціла делегація з України та, зокрема, представник Благодійний фонд “Фонд громад “РІДНЯ” стажування.

Освітні програми щодо адаптація до зміни клімату, сталі рішення для фермерів, робота з людьми через висаджування дерев, відновлювана енергетика, партисипація, надання грантів тим, хто хоче висаджувати чи доглядати дерева, оновлювати алеї, опікуватися доріжками тощо…

Хотіли би такий освітній простір у наших громадах?…

Наші міжнародні партнери про нас пишуть:

Nadace Partnerství 19 червень о 11:43  · 

Цього тижня Південна Моравія приймає шосте стажування Партнерства для сталого відновлення України Програма для п’ятнадцяти українських лідерів, представників органів місцевого самоврядування, некомерційних організацій та ЗМІ була спрямована на функціонування органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства на місцевому рівні.

“З 2023 року Фонд Партнерства зібрав понад дев’яносто обраних учасників на надихаючі стажування, присвячені енергетиці громади, утилізації відходів, очищення води або інституційного функціонування, які будуть спільно вирішувати щодо майбутнього напрямку країни”, – коментує стратегічний директор Фонду Партнерства Мирослав Кунд

Більше про надихаючу програму стажування  www.nadacepartnerstvi.cz/partnerstvi-pro-ukrajinu

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *