Андрій Резніченко

Великі справи починають діти. Ще на початку повномасштабного вторгнення Андрійко Резніченко разом з мамою Світланою вимушений був покинути Харків, який перебував у вогні, й переїхати в село до бабусі. Тут спільно з друзями він організував своєрідний «блокпост». Ті, що проїжджали чи проходили через нього, спочатку пригощали дітей смаколиками, згодом почали давати грошові пожертви. Діти назбирували немалі суми й передавали їх волонтерам, у тому числі й Сергію Жадану. Тоді ніхто й подумати не міг, що саме цей хлопчина дасть поштовх до започаткування справи за тисячу кілометрів звідти – у Стрию.

Опинившись у галицькому місті, Андрійко продовжив збирати гроші для ЗСУ і…разом з мамою приніс у БФ «Рідня» 5200 грн. на «пташки для ЗСУ» Це було на початку жовтня 2022 року. В цей час інші двоє дітей також збирали гроші для армії. Цими юними волонтерами стали стрийські школярі – Богдар та Анна Ханик-Соя. Вони продавали, вироблені власноруч, пташки з паперу (Орігамі), а зароблені понад 11 тисяч гривень віддали в БФ «Рідня» на допомогу ЗСУ. Символічно, що коли в грудні 2023 року на Форумі волонтерів, організованому БФ «Рідня», зародилась ідея започаткувати програму «Зроби дрон сам», буквально за кілька днів у Фонд завітали ці діти й принесли на допомогу армії 8023 гривні. Фактично цим внеском вони дали старт цілому волонтерському напрямку.

Далі за справу взялися дорослі. «Рідня», реалізовуючи цю ідею, організувала навчання волонтерів, які виявили бажання самостійно складати пташки перемоги. До нас звернулися воїни одного бойового підрозділу з проханням відремонтувати недіючі дрони, і учасники проекту виконали це прохання. Справи пішли, та коли з’явилися чергові проблеми з фінансами, допоміг дивовижний учинок дев’ятирічної дівчинки Христинки Особи із села Нежухова. Дівчинка відзначала день народження. Родичі принесли їй гроші, щоб мама Ольга купила їй крутий велосипед. А вона почала наполягати: «Купіть дрон!» Бойову пташку вона вирішила придбати для маминого брата, котрий воює на фронті. «Рідня» подвоїла цю суму, тож вона подарувала маминому братові два дрони.

Христина Особа

Вчинок дівчинки набув широкого розголосу в соціальних мережах. Про нього довідалася бабуся та її подури, котрі працюють в Італії, тож вони там зібрали гроші на ще три дрони. Для «Рідні» це стало сподіваною несподіванкою, коли мама Ольга передала від імені своєї донечки Христинки гроші на закупівлю комплектуючих для ще трьох дронів. Ми очікували на один, а щоб три… Та вчинки дітей будять дорослих, і вони стають як діти в євангельському сенсі цього вислову. Найкращою його ілюстрацією стали вчинки діточок Стрийської гімназії імені Андрея Шептицького.

Про пташок перемоги вони довідалися від дорослих і попросили представників «Рідні» розповісти про них детальніше. Волонтери спеціально для цієї зустрічі видали книжечку казок про пригоди маленьких дронів і подарували дітям. Школярики третіх класів слухали дорослих із зацікавленням і натхненно. Розголос пішов, і четвертокласники також запросили до себе фахівців з «Рідні». Казки про пригоди маленьких дронів матеріалізувались у 40 тисяч гривень, які дорослі їхні батьки пожертвували на виробництво справжніх пташок перемоги.

Зрештою, саме діти й підказали нам новий напрямок діяльності. Багато з них відвідують гуртки з робототехніки. Школярі нагадали нашим фахівцям, що вони також з цього починали і… І так ми почали задумуватися над можливістю створити підприємство «Робототехнічні системи «Рідня» Бо ж армії зараз потрібні роботи-евакуатори, роботи-сапери, роботи-розвідники, роботи-оповіщувачі тощо. До великих справ підштовхують діти.

Іван Швед

☝️Долучитись – тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *